Ďurďošskí kombajnisti si pochvaľujú pitný režim v horúčavách

31.07.2005 Celý región

Ďurďoš/Vranov nad Topľou 31. júla (TASR) - Zhruba 25 % z celkovej výmery 200 hektárov (ha) obilnín zozbieralo z polí Roľnícko-obchodné družstvo (ROD) v Ďurďo...
Ďurďoš/Vranov nad Topľou 31. júla (TASR) - Zhruba 25 % z celkovej výmery 200 hektárov (ha) obilnín zozbieralo z polí Roľnícko-obchodné družstvo (ROD) v Ďurďoši vo Vranovskom okrese.

Napriek enormným horúčavám pokračovali tamojší poľnohospodári v žatevných prácach aj počas víkendových dní. Horúčavy síce znepríjemňujú celodennú prácu poľnohospodárom, ako však tvrdia, pri pitnom režime sa to dá zvládnuť. \"Sú strašné horúčavy, chvalabohu, o nás je postarané dosť dobre, družstvo nám dáva minerálne vody. Máme minimrazničku, vodič ju vozí so sebou v aute a keď treba, tak sa napijeme, \" uviedol dnes pre TASR kombajnista Ondrej Ondov. Dodal, že pracujú od rána od 7.00 h do večera do 20.00 h až 20.30 h, spolu 13 hodín. Jeho kolega Andrej Velebír dodáva: \"Dodali nám do auta chladničku, alebo nám vodu na pole dovezú, povedal by som, že je o nás postarané na úrovni. Máme minerálky, prírodné sýtené aj sladké, kto akú chce\".
Predseda ROD Miroslav Sabol potvrdil, že tohtoročná úroda je na úrovni minuloročnej. \"Celkom slušné sú výnosy u pšeníc, ukazujú sa na 4 tony z hektára, slabšie sú však jačmene, ktorých výnosy sa pohybujú od 2,5 do 2,7 tony z hektára, \" povedal Sabol.
Pokiaľ počasie vydrží, do konca budúceho týždňa by mohli mať tamojší poľnohospodári úrodu pod strechou. Do žatevných prác je v ROD Ďurďoš zapojených asi 15 pracovníkov, ktorí majú k dispozícii 2 staršie a 1 modernejší a výkonnejší kombajn.
 

Vyberte región

mark